Η εκδήλωση αυτή οργανώθηκε τη βραδιά της πανσελήνου με στόχο την ευαισθητοποίηση της Σπετσιώτικης και Ελληνικής κοινωνίας στην αντιμετώπιση της καταστροφής του ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ καθώς και στη πρόληψη και στην έγκαιρη καταστολή  των καταστροφικών πυρκαγιών.

Ο κότσυφας ( ο Σταύρος ο τσουτσουλομύτης του Σαββόπουλου) δυστυχώς θ αργήσει να ξανακελαϊδίσει καμαρωτός στα πεύκα του καμένου δάσους των Σπετσών, που ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ανήκει σε τούτο το Ίδρυμα της ΑΚΣΣ, δωρεά κι αυτό του διαθέτη  Σωτ. Ανάργυρου.

Οργανώθηκε με τη Πρωτοβουλία και την προσπάθεια του τελευταίου 48ωρου  της Δ/ντριας κ. Ζ. Παπαδάκη και της εθελόντριας κ Ελ. Παπαθεοδώρου , με την βοήθεια των υπαλλήλων του Ιδρύματος στις Σπέτσες, Κατερίνας, Νεκτάριου και Ανδρέα και με την αιγίδα της ΑΚΣΣ ως εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, και αθλητικό ΙΔΡΥΜΑ, που στηρίζει ανάλογες περιβαλλοντικές δράσεις.

Ευχαριστούμε την ΕΡΤ και τον Δ/ντα Σύμβουλο της και μέλος της ΕΕ της ΑΚΣΣ κ. Β. Κωστόπουλο για τη χορηγία επικοινωνίας της σημερινής εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το πυροσβεστικό Σώμα και κυρίως τους εθελοντές πυροσβέστες μας, την αστυνομία μας για την άμεση παρέμβασή τους την 1η Αυγούστου, ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στο Νησί μας, καθώς και το Λιμενικό Σώμα για την προστασία των ακτών μας.

Κι αν τυχόν υπήρξαν η υπάρξουν εμπρηστές ΧΑΣΑΝΕ, γιατί ΘΩΡΑΚΙΣΑΜΕ τη δασική περιουσία με τη βοήθεια του άλλου μέλους της ΕΕ κ. Κ. Μακέδου,  Προέδρου του ΤΜΕΔΕ, μέσω διαγωνισμού,  με την κατάθεση και άσκηση αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις του Ν.3889/2010.  Έτσι, στις 29 Ιουλίου ολοκληρώθηκε μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία από ομάδα ειδικών, τοπογράφων και δασολόγων, με έρευνα και φωτοερμηνεία όλων των χαρτών των Σπετσών από το  1880 έως σήμερα.

Επίσης, το Ίδρυμα κατέθεσε ήδη αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας, στην Διεύθυνση Αναδάσωσης, για την προμήθεια ικανού αριθμού δενδρυλλίων χαλεπίου πεύκης και σε συνεργασία με τον Δήμο και τους φορείς των Σπετσών προτίθεται να οργανώσει την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

Ευχαριστούμε βέβαια πολύ τους Χορηγούς της αποψινής εκδήλωσης,  Ξενοδοχείο  Ποσειδώνιο και την εταιρεία «του βουνού», κι Εσάς, που ήρθατε για να συμβάλετε στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα δάση μας, που ξεκινάει σήμερα, η ΑΚΣΣ, με σειρά εκδηλώσεων.

 

Και μια μικρή ενημέρωση για το τί ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ…

-Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τον Εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Ιδρύματος έχοντας υπογράψει βασική προγραμματική σύμβαση με το Καποδιστριακό Παν/μιο Αθήνας και ειδικότερα με το Τμήμα Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης .Στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής το ΕΚΠΑ προγραμματίζει εκδήλωση για τα 90 χρόνια της ΑΚΣΣ με ηλεκτρονική μουσική και τα αυθεντικά όργανα του αποφοίτου Γιάννη Ξενάκη, με θέμα «Ηλεκτρονική Εκπαίδευση και Ηλεκτρονική Μουσική»

-Ετοιμάζουμε προγραμματικές συμβάσεις με το ΑΠΘ, ΕΜΠ και τη βιβλιοθήκη της  Αλεξάνδρειας

-Προσπαθούμε να ενισχύσουμε Συνέδρια όλων των επιστημών και ειδικότερα Ιατρικής Νομικής, Φυσικής, με  Παν/μια και Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα

-Προσπαθούμε να αναδείξουμε τον Πολιτισμό ανοίγοντας  τον ιστορικό τόπο του Ιδρύματος της ΑΚΣΣ σήμερα, ελεύθερα στο κοινό, προβάλλοντας τα μοναδικά κτιριακά μνημεία του κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, με την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα και ρόλο που τους προσδίδει ο νυκτερινός φωτισμός , και προσπαθούμε μέσω ΕΣΠΑ,  πρώτα να αποκαταστήσουμε και να σώσουμε τα κτίρια -μνημεία και μετά να προχωρήσουμε στην ανέγερση νέων, με διαφάνεια και διεθνείς προκηρύξεις  και διαγωνισμούς

-Αξιοποίηση περιουσίας,   όπως αυτή του Αρχοντικού του Σωτ. Ανάργυρου και η ενοικίαση των ανεκμετάλλευτων οικοπέδων, με Νόμιμες ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ   κι όχι με ανταλλακτικές  εκχωρήσεις η πωλητήρια

-Προσπαθούμε να αγκαλιάσαμε κάθε αθλητική δράση σε συνεργασία με το τοπικό αθλητικό σωματείο « Μπουμπουλίνα»  και άλλα ερασιτεχνικά σωματεία

Μαζί με τις διάφορες προσπάθειες ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ  ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ κι Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ των ενεργειών

-Προσπαθώ προσωπικά να είμαι στη διάθεση ΟΛΩΝ των Σπετσιωτών, για διάλογο κι ανταλλαγή απόψεων για ν’ ΑΝΕΒΕΙ  η ΑΚΣΣ πολύ ψηλά και να φυτρώσουν ξανά δεντράκια, όπως αυτό του Μεν. Λουντέμη.

 

Νίκος Φιντικάκης