Μερικοί από τους κατόχους Nobel που έχουν τιμήσει, με την παρουσία τους, τις Σχολές μας.

Francis Harry Compton Crick

Ο Francis Crick Harry Compton , (8 Ιουνίου 1916 έως 1928 Ιουλίου 2004) ήταν ένας Άγγλος μοριακός βιολόγος, βιοφυσικός και νευρολόγος, που έγινε γνωστός για τη συνανακάλυψη της δομής του μορίου του DNA το 1953. Στον Crick, τον Watson και τον Maurice Wilkins απονεμήθηκε το 1962 το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής » για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη μοριακή δομή των νουκλεϊκών οξέων και τη σημασία της για τη μεταφορά πληροφοριών σε έμψυχο υλικό».

Ο Crick ήταν ένας σημαντικός θεωρητικός μοριακός βιολόγος και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έρευνα που αφορά την αποκάλυψη του γενετικού κώδικα. Είναι ευρέως γνωστός για τη χρήση του όρου «κεντρικό δόγμα» για να συνοψίσει την ιδέα ότι η ροή των γενετικών πληροφοριών στα κύτταρα είναι ουσιαστικά μονόδρομος, από το DNA στο RNA σε πρωτεΐνη.

Κατά το υπόλοιπο της καριέρας του, κατείχε την έδρα του JW Kieckhefer. Διακρίθηκε ως Καθηγητής Έρευνας του Ινστιτούτου Salk για τις βιολογικές μελέτες στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια. Στη μετέπειτα έρευνά του, επικεντρώνεται στη θεωρητική νευρο-βιολογία και προσπαθεί να προωθήσει την επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης συνείδησης. Παρέμεινε ένας γνήσιος ερευνητής μέχρι και το θάνατό του, «επιμελούνταν ένα χειρόγραφο στο κρεβάτι του θανάτου του, ένας επιστήμονας μέχρι το πικρό τέλος», σύμφωνα με τον Christof Koch.

More…

James Dewey Watson

Ο James Dewey Watson(γεν. 6 Απριλίου 1928) είναι ένας Αμερικανός μοριακός βιολόγος, γενετιστής και ζωολόγος, που συν-ανακάλυψε τη δομή του DNA το 1953 με τον Francis Crick . Στον Watson, τον Crick και τον Maurice Wilkins απονεμήθηκε το 1962 το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής » για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη μοριακή δομή των νουκλεϊκών οξέων και τη σημασία της για τη μεταφορά πληροφοριών σε έμψυχο υλικό » .

Μετά από τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο ( BS , 1947) και το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα (PhD., 1950 ), έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στην χημεία με το βιοχημικό Herman Kalckar στην Κοπεγχάγη. Ο Watson εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Cavendish Laboratory του Κέιμπριτζ στην Αγγλία, όπου και συναντήθηκε για πρώτη φορά με το μελλοντικό του συνεργάτη και φίλο τον Francis Crick .

Από το 1956 έως 1976, ο Watson ήταν στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στην προώθηση της έρευνας στον τομέα της μοριακής βιολογίας .

Από το 1968 ο Watson υπηρέτησε ως διευθυντής του Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) στο Long Island της Νέας Υόρκης, επεκτείνοντας σημαντικά το επίπεδο της χρηματοδότησης και της έρευνας. Στο CSHL μετατόπισε την έρευνά του και έδωσε έμφαση στη μελέτη του καρκίνου, σε συνδυασμό καθιστώντας το ένα παγκόσμιο κέντρο έρευνας στη μοριακή βιολογία. Το 1994, ξεκίνησε τη θητεία του ως πρόεδρος και υπηρέτησε για 10 χρόνια. Στη συνέχεια διορίστηκε πρύτανης, υπηρετώντας μέχρι το 2007 .

More…

Albert Fert

O Albert Fert (γεννημένος στις 7 Μαρτίου του 1938), είναι Γάλλος φυσικός και ένας από τους ερευνητές της γιγάντιας μαγνητοαντίστασης, η οποία επέφερε μία σημαντική ανακάλυψη σε gigabyte σκληρούς δίσκους. Επί του παρόντος είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Sud στο Orsay και επιστημονικός διευθυντής στο εργαστήριο (‘Unité mixte de recherche) μεταξύ του Κέντρου εθνικών επιστημονικών ανακαλύψεων και του κέντρου Thales. Επιπλέον είναι επίκουρος καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Το 2007 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής μαζί με τον Peter Grunberg.

O Fert αποφοίτησε το 1962 από το École Normale Supérieure στο Παρίσι. Πήρε το διδακτορικό του και το επιστημονικό δοκτορά το 1962 και τα δύο από το Orsay Faculty of Sciences στο Πανεπιστήμιο του Παρισίου.

Το 1988, ο Fert ανακάλυψε την επίδραση της γιγάντιας μαγνητοαντίστασης σε πολυστρωματικά του σιδήρου και του χρωμίου. Ο Peter Grunberg από το ερευνητικό κέντρο Julich ταυτόχρονα και ανεξάρτητα ανακάλυψε το GMR. Αυτές οι δύο ανακαλύψεις αναγνωρίζονται ως τη γέννηση της σπιντρονικής. Από το 1988, ο Albert Fert έχει συνεισφέρει στον τομέα της σπιντρονικής. Είναι μέλος του Fondation Écologie d’Avenir από το 2011.

More…