ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Καθ. κ. Κωσταντίνου Στεφάνου

Στο περυσινό μήνυμα για το Νέο Έτος είχα ανακοινώσει τον προγραμματισμό για το 2015 και τώρα είναι η ώρα ενός σύντομου απολογισμού. Στο πλαίσιο της σταδιακής αναβάθμισης του σχολικού / συνεδριακού συγκροτήματος στις Σπέτσες, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ η μετατροπή 30 μονόκλινων και δίκλινων δωματίων στο κτίριο Γ΄ σε δωμάτια υψηλών προδιαγραφών. Το έργο είχε άμεση απόδοση διότι καταφέραμε να κρατήσουμε ετήσια συνέδρια που ήταν έτοιμα να μας εγκαταλείψουν – αλλά και, μόλις έγινε ευρύτερα γνωστή η αναβάθμιση, δεχτήκαμε πληθώρα νέων αιτημάτων, με αποτέλεσμα να καλυφθούν τα περισσότερα κενά το ερχόμενο καλοκαίρι. Ξεκινήσαμε επίσης συζητήσεις με ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς φορείς, με στόχο την παράταση της περιόδου λειτουργίας του συγκροτήματος.

Ταυτόχρονα, το 2015 αποτέλεσε το έτος έναρξης του έργου της διάσωσης του Αρχοντικού του Ανάργυρου που αποτελεί το κόσμημα της πόλης των Σπετσών. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι χάρη στην οικονομική στήριξη της ALPHABANK και του Ιδρύματος Ωνάση εκπονήθηκαν οι μελέτες που απαιτούνται για την λήψη των αναγκαίων αδειών για την έναρξη των έργων. Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ δημόσια και να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες τον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος για τον άριστο συντονισμό και επίβλεψη των έργων του Ιδρύματος.

Ο φετινός προγραμματισμός περιλαμβάνει την προώθηση της διαδικασίας για την ένταξη της κατασκευής του μεγάλου Αμφιθεάτρου πίσω από το κτίριο Α΄ του συγκροτήματος των Σχολών στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΣΕΣ. Περιλαμβάνει επίσης την προώθηση της κατασκευής του νέου Λυκείου, στη βάση του Ρυθμιστικού Σχεδίου για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες – που είμαι βέβαιος ότι θα ευοδωθούν – για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Αρχοντικού του Ανάργυρου και την μετατροπή του σε Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο. Το ώριμο πλέον έργο, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ θα προσφέρει απασχόληση σε δεκάδες Σπετσιώτες ενώ, όταν ολοκληρωθεί, οι πολιτιστικές δράσεις του θα προσελκύουν φιλότεχνους υψηλών εισοδημάτων από όλο τον κόσμο. Έτσι, τρεις ιδιοκτησίες του Ιδρύματος, το σχολικό / συνεδριακό συγκρότημα των Σπετσών, το Αρχοντικό του Ανάργυρου και το Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο που διαχειρίζεται η Πρωτοβουλία Σπετσών Α.Ε. (οικογένεια Βορδώνη), θα αποτελέσουν του τρεις πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης των Σπετσών. Καλή Χρονιά σε όλους !

30 Ιανουαρίου 2016