Δελτίο Τύπου – Αύγουστος 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09/08/2016
Νέας Εκτελεστικής Επιτροπής Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών

Στις 7 Aυγούστου 2016, ημέρα Κυριακή, συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών» με βάση την από 11/7/16 απόφαση του Υπουργού και της αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ( ΦΕΚ 398 /25-07-2016) και αφού ο Πρόεδρος κ. Νίκος Φιντικάκης μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη καθώς και του Γεν. Γραμματέα κ. Γιάννη Παντή, σύστησε τα νέα Μέλη στους παρευρισκόμενους φορείς και τόνισε την συμμετοχή τριών αποφοίτων της

Σχολής στην νέα Ε.Ε. του Ιδρύματος, συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:

  • Νίκος Φιντικάκης, Πρόεδρος, Αρχιτέκτων, Μέλος Δ.Σ. Διεθνούς ‘Ενωσης Αρχιτεκτόνων
  • Παναγιώτης Χατζηπέρος, Αντιπρόεδρος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής
  • Σταμάτης Παλαιοκρασσάς, Γεν. Γραμματεύς, Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός, Επίτιμος Σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
  • Γιώργος Κωστελένος, Tαμίας, Οικονομολόγος, Ερευνητής ΚΕΠΕ Α’ βαθμίδας
  • Κωστόπουλος Βασίλης, Μέλος, Δικηγόρος, Μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου Περιβάλλοντος
  • Λυράκης Παναγιώτης, Μέλος, Δήμαρχος Σπετσών
  • Μακέδος Κωσταντίνος, Μέλος, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος ΤΣΜΕΔΕ & Αντιπρόεδρος ATTICA BANK

Μετά την συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής σε Σώμα, αποφασίσθηκε η ασφάλιση όλων των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος, του προσωπικού, των εκάστοτε συνέδρων και επισκεπτών καθώς και η υπογραφή Σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάδειξη και αξιοποίηση της κτηματικής περιουσίας του Ιδρύματος, με την συνεργασία των ειδικών επί του θέματος, του Προέδρου. κ. Νίκου Φιντικάκη και των μελών της Ε.Ε. κ. Κωνστ/νου Μακέδου και Β. Κωστόπουλου.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Ε.Ε. ευχαριστούν θερμά όσους φορείς συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Ε.Ε.και θα υποδεχθούν με πολλή χαρά όσους θα παραβρεθούν, στην επόμενη Συνεδρίαση της Ε.Ε, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου, ημέρα του εορτασμού της αναγόρευσης του James Watson σε επίτιμο Δημότη Σπετσών και του χρυσού ιωβηλαίου των συνεδρίων Μοριακής Βιολογίας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών.

Στη συνέχεια ακολουθεί το κείμενο των ανανεωμένων στόχων και προοπτικών της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών για την νέα περίοδο από το 2016.


Ανανέωση και επισφράγιση των Στόχων και Προοπτικών της ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ 2016

Αποτελεί μεγάλη τιμή, για τη νέα Ε.Ε. ευθύνη, καθήκον και υποχρέωση έναντι του διαθέτη–ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, της κοινωνίας των Σπετσών και των αποφοίτων, η ανάθεση και εμπιστοσύνη από το ΥΠΕΘ της Διοίκησης του Ιδρύματος «ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΣΠΕΤΣΩΝ».

Με την από 11/7/2016 απόφαση του Υπουργού και της Αναπληρώτριας Υπουργού ΥΠΕΘ αναδιαρθρώθηκε και εμπλουτίσθηκε η Ε.Ε. τη ς ΑΚΣΣ με διακεκριμένα μέλη τόσο από την ελληνική επιστημονική κοινότητα όσο και από την πλούσια επιστημονική δεξαμενή των αποφοίτων της Αναργυρείου Σχολής, προκειμένου να ενισχυθούν σημαντικά οι νέοι στόχοι του Ιδρύματος και να διασφαλισθεί η διαφάνεια στην νομική και πολεοδομική θωράκιση της ιδιοκτησίας του, έναντι κάθε είδους επιβουλής συμφερόντων.

Τόσο το πνεύμα του μεγάλου ευεργέτη, όσο και οι σημερινές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες του νησιού επιβάλλουν την ενίσχυση των μέχρι σήμερα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών στόχων του Ιδρύματος και τη σημαντική ανάπτυξη τους με στόχο τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του ως «Πρότυπο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Εκπαιδευτικό και Αθλητικό Κέντρο», σύμφωνα με την επιθυμία του ευεργέτη και την 2359/86 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Η έμπνευση του Ελ. Βενιζέλου προσωπικού φίλου του ευεργέτη οδήγησε στην κληροδότηση προς την Ελληνική κοινωνία γενικότερα, ενός μεγάλου αριθμού εξαιρετικά αξιόλογων αποφοίτων, στους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, αλλά και της Αρχιτεκτονικής στην οποία υπάγονται εξαιρετικά νεοκλασικά δημιουργήματα, όπως τα κτίρια της Σχολής, το περιβάλλον πράσινο, το Ποσειδώνιο και η οικία του Ανάργυρου. Το πευκοδάσος που περιβάλλει τα κτίρια των Σχολών και οι μεγάλες εκτάσεις πρασίνου που έχει στην ιδιοκτησία του το Ίδρυμα αποτελούν την αλληλενέργεια του περιεχομένου και της μορφής με τη φύση και με την τοπική κοινωνία, με ζωτικό άξονα την τέχνη και τον πολιτισμό στο πλαίσιο της παρεχόμενης από το Ίδρυμα Πολιτιστικής Εκπαίδευσης.

Κινούμενοι λοιπόν στις επιταγές και στο πνεύμα του ευεργέτη και δοσμένης της οικονομικής δύσκολης συγκυρίας, που περνάει η χώρα μας, θεωρούμε ότι βασική προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική, διαφανής και στα πλαίσια του καταστατικού και της νομιμότητας, αξιοποίηση, οριοθέτηση και διαχείριση των τεράστιων δυνατοτήτων των

περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος, που άλλωστε αποτελεί πάγια κοινή πρόθεση όλων των φορέων των Σπετσών και των Διοικήσεων του Ιδρύματος, ώστε να αποτελέσει κεντρικό μοχλό ανάπτυξης και πόλο κοινωνικής συνοχής για τον Σπετσιώτη και τη Σπετσιώτισσα, καθώς και τόπος συνεύρεσης, διαλόγου, εκπαίδευσης αλλά και σημαντικό τουριστικό–πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο σε συνέργεια με την Ελληνική και Διεθνή Κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό θα καταβληθεί, τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από όλα τα μέλη της νέας Ε.Ε. μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην προώθηση μιας ουσιαστικής συνεργασίας και προγραμματικών συμβάσεων με Ελληνικά και Διεθνή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αναγνωρισμένου κύρους και με αντίστοιχους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς, με στόχο την καθιέρωση ενός συνεχιζόμενου διαλόγου της τοπικής κοινωνίας με ένα ευρύ φάσμα της Ελληνικής και Διεθνούς Επιστημονικής κοινότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο θα καταβληθεί προσπάθεια για συνεργασία και επωφελή διάλογο, με τις Τοπικές Αρχές (Δήμος, Σωματεία, Κοινωνικές ομάδες) και με την Περιφέρεια Αττικής στην οποία υπάγεται το Ίδρυμα. Θα επιδιωχθεί επίσης συνεργασία του Ιδρύματος με όλους τους Πανεπιστημιακούς και Εκπαιδευτικούς φορείς σε προγράμματα συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Έρευνας (C.P.D. Continuing Professional Development) στους τομείς του πολιτισμού, της υγείας, της παιδείας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της βιολογίας, αλλά και της ρομποτικής, ως βασικών επίσης κατευθύνσεων της νέας Ε.Ε. ώστε να αποτελέσουν τη συνέχιση της έμπνευσης του Ελ. Βενιζέλου και του ευεργέτη Σ. Ανάργυρου.

Η αλληλεπίδραση των στόχων, που αναφέρθηκαν αντανακλούν τη φιλοσοφία, που διδάχτηκαν διαχρονικά στην ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ όλοι οι εξαιρετικά σημαντικοί, επιστήμονες των Γραμμάτων και των Τεχνών και πολιτικοί που έχουν αποφοιτήσει, μεταξύ των οποίων και οι διεθνώς γνωστοί Αρχιτέκτονες Ιάννης και Κοσμάς Ξενάκης, και ο φιλόσοφος αδελφός τους Ιάσων, που ανέπτυξαν πρωτοποριακές συνθετικές μεθόδους, συσχετίζοντας τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική, αναζητώντας στο περιβάλλον και στη φύση μια «ιδεώδη και δίκαιη κοινωνία», όπως αναφέρει ο Πλάτωνας στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Βασικό εργαλείο για την επιτυχία των στόχων της Νέας Ε.Ε. είναι ο «Ύμνος της Διαλεκτικής» από το ποίημα του Μπρεχτ «Εκείνος που μένει στο σπίτι», από τα έργα του οποίου εμπνεύσθηκαν οι αδελφοί Ξενάκη, προκειμένου να μετουσιωθεί στην κατεύθυνση «καλλιεργούμε την άποψη του ενεργητικού θεατή», για το Ίδρυμα και την κοινωνία των Σπετσών, που αποτυπώνει με τον καλλίτερο τρόπο το όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και του μεγάλου ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου.

Scroll to Top
This site is registered on wpml.org as a development site.