Εκδήλωση για τον εορτασμό του χρυσού ιωβηλαίου από την πραγματοποίηση του πρώτου θερινού σχολείου μοριακής βιολογίας στην ΑΚΣΣ.

30 Αυγούστου 2016 Ειδική τελετή προς τιμήν του Μεγάλου Επιστήμονα και Νομπελίστα Ιατρικής & Φυσιολογίας και φιλέλληνα James Watson, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του εορτασμού του χρυσού ιωβηλαίου από την πραγματοποίηση του πρώτου διεθνούς θερινού σχολείου Μοριακής Βιολογίας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών, το απόγευμα της 30ης Αυγούστου 2016 πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή προς τιμήν του Μεγάλου Επιστήμονα και Νομπελίστα Ιατρικής & Φυσιολογίας και φιλέλληνα James Watson, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μέσα στο κατάφυτο δάσος της Σχολής, στο χώρο του αμφιθεάτρου, οι μικροί και μεγάλοι παραβρισκόμενοι, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Ματσούκα, αλλά και ξένοι επιστήμονες, μέλη της πολιτικής ηγεσίας και εκπρόσωποι της τέχνης τίμησαν με την παρουσία τους τον 88χρονο νομπελίστα, ο οποίος με πολλή χαρά επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το νησί ύστερα από 50 χρόνια. To γεγονός ήταν υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. ΑΚΣΣ  30-08-2016 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Ν.ΦΙΝΤΙΚΑΚΗ

«Βρίσκομαι εδώ εκ μέρους της ΕΕ ένος ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ως Πρόεδρος  της ΑΚΣΣ στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένα μέλη τόσο από το σύνολο της Ελληνικής Επιστημονικής Κοινότητας όσο και από τη πλούσια επιστημονική δεξαμενή των αποφοιτων.

Αναφέρομαι επισης στις  επιστημες και στις τεχνες που υπηρετούν οι Αποφοιτοι και ιδιαίτερα  στη Αρχιτεκτονική που εκπροσωπω στο Διεθνή χώρο ,και ετίμησαν στο παρελθόν  οι διεθνώς γνωστοί απόφοιτοι Αρχιτέκτονες Ιάννης και Κοσμάς Ξενάκης, και ο φιλόσοφος αδελφός τους Ιάσων. Οι αδελφοί Ξενάκη  ανέπτυξαν πρωτοποριακές συνθετικές μεθόδους, συσχετίζοντας τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική, αναζητώντας στο περιβάλλον και στη φύση μια «ιδεώδη και δίκαιη κοινωνία», που αναφέρει ο Πλάτωνας στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

‘Οπως θα δείτε στη τελευταία διαφάνεια της εκδήλωσης. Υπογραμμίζω  το συσχετισμό των μορφών στη  ΒΙΟΛΟΓΙΑ στην ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ και στη  ΤΕΧΝΗ με τα σχήματα του DNA ,της Αρχιτεκτονικής του Frank Gerry και του γλυπτού του TATLIN που αποτελεί το μνημείο της Β’ ΔΙΕΘΝΟΥΣ  για μια δίκαιη  κοινωνία  των ανθρώπων.

Χαιρετιζω την εκδήλωση αυτη που εχει στόχο να ξαναζωντανέψει η ΑΚΣΣ ως ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Η εκδήλωση γίνεται εδώ στο περιβάλλον του πευκοδασους της ΑΚΣΣ που αποτελεί την αλληλενεργεια περιεχομένου και μορφής -οπως ανέφερα προηγούμενα- και συμβάλλει στην ανάπτυξη της διαλεκτικής μέσω των συνεδρίων και εκδηλώσεων. Η ΑΚΣΣ πρεπει να αποτελεσει κεντρικό μοχλό ανάπτυξης και πόλο κοινωνικής συνοχής για τον Σπετσιώτη και τη Σπετσιώτισσα, καθώς και τόπο συνεύρεσης, διαλόγου, εκπαίδευσης αλλά και σημαντικό τουριστικό – πολιτιστικό κέντρο σε συνέργεια με την Ελληνική και Διεθνή Κοινότητα.

Μολις τη προηγούμενη βδομαδα  είχα συναντηση με τον Δ/ντη της Αλεξανδρινης Βιβλιοθήκης  με την ευκαιρία της πρόσκλησης μου εκεί ως κριτής για το Διεθνή Διαγωνισμό «Science City»  στις Πυραμίδες της ΑΙΓΥΠΤΟΥ και συζητήσαμε τη δυνατότητα υπογραφής Συμφωνου συνεργασίας για θεματα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ . Βασικό εργαλείο για την επιτυχία αυτων των στόχων  είναι ο «Ύμνος της Διαλεκτικής» από το ποίημα του Μπρεχτ «Εκείνος που μένει στο σπίτι», από τα έργα του οποίου εμπνεύσθηκαν οι αδελφοί Ξενάκη, προκειμένου να μετουσιωθεί στην κατεύθυνση «καλλιεργούμε την άποψη του ενεργητικού θεατή», για το Ίδρυμα και την κοινωνία των Σπετσών, Ετσι αποτυπώνεται  με τον καλλίτερο τρόπο το όραμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και του μεγάλου ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου».


Η βραδιά ήταν συγκινητική τόσο για τον ίδιο, όσο και για όσους είχαν την τύχη να βρίσκονται εκεί και να τον γνωρίσουν από κοντά. Ήταν μόλις 25 χρονών όταν μαζί με τον F. Crick ανακοίνωσαν την ανακάλυψής τους, ίσως τη σημαντικότερη της Επιστήμης της Βιολογίας έως σήμερα, τη διπλή έλικα του DNA. Αυτήν είχε παρουσιάσει το καλοκαίρι του 1966 στο θερινό σχολείο μοριακής βιολογίας της ΑΚΣΣ σε κορυφαίους εκπροσώπους της βιολογίας.

Για τη σημασία της ανακάλυψής του αυτής, τους σύγχρονους προβληματισμούς και τάσεις στην επιστήμη του, αλλά και για το πώς από αυτήν επηρέασε τη σταδιοδρομία και τη ζωή του, μας μίλησε ο ίδιος το φετινό καλοκαίρι, αφού επισκέφτηκε την ίδια αίθουσα και τους ίδιους χώρους που και τότε τον  είχαν φιλοξενήσει. Τη βραδιά του εορτασμού αναγορεύτηκε «Επίτιμος Δημότης Σπετσών» μετά από απόφαση του Δήμου, παρουσία του Δημάρχου, Κου Παναγιώτη Λυράκη, ενώ χαιρετισμό του απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της ΑΚΣΣ, Κος Φιντικάκης, Αρχιτέκτονας, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων & αντιπρόεδρος της ΑΚΣΣ, Κος Χατζηπέρος, ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Επίσης, η Ένωση Χημικών Ελλάδος του χάρισε γλυπτό που αναπαριστούσε τη διπλή έλικα.

Τη βραδιά πλαισίωσαν με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις η Κα Ruth Padel, τρισέγγονη του Κάρολου Δαρβίνου, καθηγήτρια Ποίησης και φιλέλληνας, μιλώντας μας για το έργο του προγόνου της, του πρώτου αυτού θα λέγαμε σύγχρονου βιολόγου, και το σημαντικό ρόλο της παρατήρησης της φύσης για την κατανόηση της βιολογίας, ο Καθηγητής Βιολογίας και Ιατρικής Μοριακής Γενετικής, Κος Νικόλαος Μοσχονάς, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη ζωή και επιστημονική ανακάλυψη του τιμωμένου και φυσικά ο Καθηγητής Κος Ιωάννης Ματσούκας, συνδιοργανωτής. Επίσης, τη δική του οπτική για τη γενετική και την εξέλιξη των ειδών έδωσε ο γλύπτης Στάθης Λεοντής. Η βραδιά έκλεισε με μουσική από το Μίμη Πλέσσα και την ορχήστρα ΑΤΤΙΚΑ καθώς και τη Φιλαρμονική του Δήμου Περιστερίου.

Scroll to Top