ESPA

Κτήρια Ιδρύματος

Κτήριο Α'

Το κτίριο Α, είναι το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος, επίσης γνωστό ως Διδακτήριο. Έχει έκταση περίπου 1,140τ.μ. στους δύο ορόφους και περίπου 1.335τ.μ. στο ισόγειο.

Στο ισόγειο, υπάρχει ένα επίμηκες Αμφιθέατρο,130 τ.μ. με χωρητικότητα 150 ατόμων, κατάλληλα εξοπλισμένο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων συνεδρίων, σεμιναρίων και θερινών σχολείων. Το εσωτερικό του Αμφιθεάτρου, οι τεχνικές οπτικοακουστικές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, το ορίζουν ως ένα από τα πιο αξιόλογα κέντρα που οργανώνουν επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Υπάρχουν επίσης δύο μεσαίου μεγέθους αίθουσες (77 τ.μ. και 65 τ.μ. η κάθε μία).

Στον ισόγειο υπάρχει το εστιατόριο, το οποίο προσφέρει γεύσεις της τοπικής και της ελληνικής κουζίνας, καθώς και μία υπέροχη θέα στη θάλασσα. Στον ίδιο όροφο  βρίσκεται επίσης μια καντίνα, η οποία εξυπηρετεί τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων και συνεδρίων.

Στον πρώτο και δεύτερο όροφο του Κτιρίου Α, υπάρχουν αίθουσες διαφορετικής χωρητικότητας, σχεδιασμένες με ποιότητα, χαρακτήρα και ταυτότητα εσωτερικής σύνδεσης με το Αμφιθέατρο (τηλεδιάσκεψη). Επιπλέον, πλήρως εξοπλισμένα γραφεία προσφέρονται για να διευκολύνουν το έργο των οργανωτών και του προσωπικού του κάθε σεμιναρίου.

Ειδικότερα, στον πρώτο όροφο, υπάρχουν:
— Τρεις μεγάλες αίθουσες (η μία υπήρξε βιβλιοθήκη), 77 τ.μ. έως 65 τ.μ. έκαστη.
— Πέντε μεσαίου μεγέθους δωμάτια 56 τ.μ. έως 45 τ.μ.
— Τέσσερα γραφεία ~ 25-30 τ.μ. έκαστο.
— Δύο μικρά γραφεία ~ 16 τ.μ. έκαστο. καθώς και τουαλέτες.

Στο δεύτερο όροφο υπάρχουν:
— Ένα μικρό αμφιθέατρο Φυσικής, 65 τ.μ. και 30 εδρών.
— Η αίθουσα Ολομέλειας 144 τ.μ.
— Μία πολύ μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας 88 τ.μ.
— Δύο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, 77 τ.μ. και 65 τ.μ. αντίστοιχα.
— Τρεις μεσαίες αίθουσες 56 τ.μ. έως 45 τ.μ.
— Ένα πλήρως εξοπλισμένο Εργαστήριο Χημείας 47 τ.μ.
— Τέσσερα γραφεία ~ 25-30 τ.μ. έκαστο. καθώς και τουαλέτες.

Κτήριο B'

Στο κτίριο B’ βρίσκονται οι κοιτώνες: 33 δωμάτια (2κλινα έως 4κλινα) εκ των οποίων, τα 6 είναι διαμερίσματα με ιδιαίτερη τουαλέτα και τα υπόλοιπα 27 έχουν κοινόχρηστες τουαλέτες. Το κτίριο διαθέτει κλιματισμό ψύξης-  θέρμανσης.

Κτήριο Γ'

Είναι το δεύτερο κτίριο με κοιτώνες σύγχρονους στην επίπλωσή τους, 28 μονόκλινα δωμάτια (4 από αυτά έχουν μια κουκέτα επιπλέον) και 10 δίκλινα δωμάτια, προσφέροντας σε 2 ορόφους πολυτελή διαμονή για τους επισκέπτες.

Επιπλέον , στο ισόγειο του κτιρίου Γ, ο επισκέπτης βρίσκει μια αυτόνομη Αίθουσα ψυχαγωγίας , με δορυφορική τηλεόραση και πιάνο , καθώς και διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια, που προσφέρουν ώρες δημιουργικής δραστηριότητας για τους επισκέπτες, κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους.

Στο κτίριο Γ΄ του συγκροτήματος της Σχολής  ο επισκέπτης συναντάει την αίθουσα συνεδριάσεων της Νέας Εκτελεστικής Επιτροπής, εξοπλισμένη με αυθεντικά έπιπλα της οικίας Σ. Αναργύρου, που διαμορφώθηκε  ώστε να χρησιμοποιείται για τις «ανοικτές» προς όλους τους φορείς συνεδριάσεις της, πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την συμμετοχή σε αυτές όλων των εκπροσώπων της κοινωνίας των Σπετσών.

Σε διπλανή αίθουσα, αυτής των συνεδριάσεων, υπάρχει εκθεσιακός χώρος στον οποίο  εκτίθενται τα προσωπικά αντικείμενα-κειμήλια του Ιδρυτή, το πιάνο του οποίου κοσμεί άλλη αίθουσα του ίδιου ορόφου , που ονομάζεται «Ευρώπη», χωρητικότητας 70-80 ατόμων και η οποία διατίθεται για  φιλοξενία  διαφόρων  εκδηλώσεων.

Στο ισόγειο επίσης του κτιρίου, απέναντι από την αίθουσα συνεδριάσεων, υπάρχει η Βιβλιοθήκη των τότε απόδημων μαθητών της Σχολής και η μεγάλη ιστορική βιβλιοθήκη της Αναργυρείου, η οποία διαθέτει μια συλλογή από 5.500 βιβλία παλαιών εκδόσεων με σπάνια και σημαντικά βιβλία  που αφορούν σε τομείς ως κάτωθι: Ελληνική – Γαλλική – Αγγλική Λογοτεχνία, Κλασσικοί Λογοτέχνες, Παιδαγωγικά, Γεωγραφία, Ιστορία,  Κλασσική Φιλολογία, Φυσική, Χημεία,  Μαθηματικά, Ιατρική ,Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά  και Περιοδικά.

Κτήριο Δ'

Και αυτό το κτίριο διαθέτει κοιτώνες: 49 δωμάτια εκ των οποίων τα 38 είναι μονόκλινα με κοινόχρηστα μπάνια τα 8 (2κλινα-4κλινα) με κοινόχρηστα μπάνια και 3 διαμερίσματα με ιδιαίτερη τουαλέτα.

Κτήριο Ε'