Το ξενοδοχείο “Ποσειδώνιον”

Tο «Poseidonion Grand Hotel» αποτελεί σημείο αναφοράς του νησιού των Σπετσών εδώ και έναν αιώνα με την ιδιαίτερη του αρχιτεκτονική, η οποία παραπέμπει στα ξενοδοχεία της Côte d’Azur.

Όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, ο οποίος και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Σπετσών, το «Poseidonion Grand Hotel» άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914 χαρίζοντας στο νησί κοσμοπολίτικη λάμψη. Σύντομα αναδείχθηκε σε σημείο κατατεθέν του νησιού, φιλοξενώντας στους χώρους του αξιόλογα μέλη της Ελληνικής κοινωνίας.

To «Ποσειδώνιο» ξενοδοχείο Σπετσών κτίστηκε από τον εθνικό ευεργέτη Σωτήριο Ανάργυρο, στο πλαίσιο του προγράμματος που είχε καταστρώσει για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Για την εποχή του υπήρξε το μεγαλύτερο και μεγαλοπρεπέστερο επαρχιακό ξενοδοχείο της χώρας μας.

Η ανέγερση του ξενοδοχείου, σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Παν. Ζήζηλα, άρχισε το καλοκαίρι του 1911 και περατώθηκε την άνοιξη του 1914.

Στο νεόδμητο ξενοδοχείο ενσωματώθηκε, ως αρμονική προέκταση του, το μέγαρο Δημ. Γουδή, το οποίο είχε αγορασθεί από τον Ανάργυρο. Η ανοικοδόμηση του »Ποσειδωνίου» απετέλεσε, όπως όλα τα έργα του Ανάργυρου, ένα τεχνικό θαύμα για τα δεδομένα της εποχής του. Δούλευαν δεκάδες τεχνίτες και εργάτες υπό τη συντονιστική εποπτεία του μηχανικού Οδυσ. Κάκαβου. Ο δε εξοπλισμός του ήταν άριστος και πολυτελής.

Scroll to Top